06 110 76 836 info@storievents.nl
Selecteer een pagina

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Op deze dag is het gebruikelijk om degene die je liefhebt eens in het zonnetje te zetten. Dit kan door een kaartje te sturen, door een bloemetje of een ander cadeautje te geven. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan. Wat is het verhaal achter Valentijnsdag?

Een mysterie

Volgens een legende was Valentijn een priester in Rome in de derde eeuw na Christus. Volgens keizer Claudius II waren alleenstaande mannen betere soldaten en daarom verbood hij ze om te gaan trouwen. Valentijn vond dit zo onrechtvaardig dat hij stiekem jonge mannen in het huwelijk liet treden. Toen keizer Claudius dit ontdekte werd Valentijn ter dood veroordeeld.

Maar een ander verhaal vertelt dan weer dat Valentijn de Christenen heeft helpen ontsnappen uit Romeinse gevangenissen. Dit leverde hem ook de doodstraf op.

De waarheid achter Valentijn blijft dus onduidelijk. Vele verhalen beschrijven de persoon Valentijn wel als een heldhaftig iemand, die vooral erg sympathiek was, en zeker als een erg romantisch figuur door het leven ging. Valentijn werd zodoende ook heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Op deze dag mocht je openlijk je liefde uiten, met een brief of een cadeau.

De datum

Ook rond de datum 14 februari doen ook verschillende verhalen de ronde. Zo zou Valentijnsdag afgeleid zijn van het feest van godin Juno, koningin van goden en godinnen en beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op 14 februari werden ter ere van haar Romeinse jongens en meisjes door loting samengebracht. Ook stond 14 februari al in de 14de eeuw bekend als de dag waarop vogels begonnen te paren.

Wat we wel weten is dat destijds de Engelse emigranten de Amerikaanse bevolking heeft doen kennismaken met Valentijnsdag. Ook In Amerika is er vooral commercie rond deze feestdag. Vanuit de States is Valentijn ook in vele Europese landen populair geworden.

Veel gebruikte symbolen op Valentijn zijn;

  • een hart; is het symbool van de liefde
  • een rode roos; de roos was de lievelingsbloem van Venus, de Romeinse godin van de liefde en rood is de kleur voor sterke gevoelens
  • duiven; zijn de lievelingsdieren van Venus, zij kiezen hun partner voor het leven en zorgen samen voor de jongen, een symbool van toewijding en liefde

Valentijnsdag gaat spijtig genoeg vaak gepaard met een enorme commercie, maar de boodschap is helder. Bezorg je geliefde eens een attentie en het zal zeker geapprecieerd worden.