06 110 76 836 info@storievents.nl
Selecteer een pagina

De kerstdagen staan weer voor de deur en het wordt weer tijd voor een eindejaarsfeest. De meeste bedrijven geven hun personeel dan ook traditioneel een kerstpakket. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Wat is het verhaal hierachter?

Een boerentraditie

Het kerstpakket stamt uit het begin van de 19e eeuw, toen het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig was. In sommige streken was het de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om de boer en zijn gezin een zalig kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan bijvoorbeeld warme chocolademelk of brood met rozijnen en amandelspijs.

Tweede kerstdag is voor het personeel

Het personeel dat bij het boerengezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Niet alleen hadden zij dan even vrij van het werken op het land, maar ze kregen dan ook een mand mee naar huis met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de hele familie. Dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk en werd ook gezien als een blijk van waardering voor het gedane werk van het afgelopen jaar. Uit dit gebruik is de traditie ontstaan, zoals we die nu nog kennen, namelijk een geschenkenpakket van de werkgever om het kerstfeest voor het hele gezin extra feestelijk te maken. Andere ambachtslieden namen deze traditie over: hun personeel en leerlingen kregen ook een traktatie, waar het hele gezin in kon delen, mee naar huis met Kerstmis. Meestal in de vorm van voedsel en drank, maar steeds vaker in de vorm van kleine presentjes.

Het moderne kerstpakket

Later deden bedrijven en organisaties hetzelfde voor hun medewerkers. De laatste jaren is het voor veel werkgevers gebruikelijk een themapakket samen te stellen. Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Voorbeelden hiervan zijn een pakket gevuld met Oosters etenswaar, alleen producten in de kleur blauw of alleen cadeaus afkomstig uit Spanje. Maar ook komt het steeds vaker voor dat de medewerkers zelf een kerstpakket mogen uitzoeken. Of worden goede doelen gekoppeld aan het kerstpakket. Maar de gedachte blijft altijd om iets extra’s te doen voor de medewerkers en te laten zien hoeveel ze worden gewaardeerd. Dus maak er, samen met het personeel, een mooi (kerst)feest van!