06 110 76 836 info@storievents.nl
Selecteer een pagina

Een teambuilding op het strand. Een weekend vol muziek aan de rand van een plas. Theater op de Wadden of loungen op het stadsstrand.

Vroeger bestond er maar één soort strand. Je ziet het nog terug op de voorpagina’s van kranten na een tropische dag. Met de bekende foto’s van massa’s badgasten op een kluitje, een fantastische kleurenwirwar van parasols, handdoeken, emmers, koelboxen en klapstoelen, en in het bijschrijft het bericht dat de recorddrukte op de stranden in het hele kustgebied voor veel files zorgde. Iedereen vindt dat vreselijke taferelen, maar slechts weinigen laten zich erdoor weerhouden om de volgende hete dag óók naar de kust te gaan. Kennelijk is het strand een magnetische attractie.

Overal strand

Want tegenwoordig is het strand overal: beaches en plages zijn opgerukt tot in de verste uithoeken van het land. Oude fabriekshallen worden omgetoverd tot grote zandbakken, waar liefhebbers zich onafhankelijk van het weer kunnen uitleven in diverse strandsporten en waar anderen hun feestje, bruiloft, vergadering of bedrijfsuitje houden. Een strand hoeft niet langer een strook stenen of zand langs de zee te zijn. Zo opent de ene stad na de andere haar eigen citybeach. De primeur was in 2001 voor Parijs, waar een artificieel strand werd gebouwd op de kades aan de Seine. Paris Plage werd zo’n groot succes dat het al snel navolging kreeg in andere Europese steden.

Stadsstranden

Een opmerkelijk verschil met het echte strand is dat er bij de stadsstranden meestal niet kan worden gezwommen, door het te drukke vaarverkeer, vervuild water of verraderlijke stromingen. Maar de tonnen zand en de zomerse decorstukken vormen voor veel bezoekers aanleiding genoeg hun kleren te verruilen voor badkleding. Ook bedrijven die op zoek zijn naar een leuke en inspirerende locatie kiezen steeds vaker voor een “strand” omgeving.

Noordzeekust

Ook aan de Noordzeekust is de strandcultuur geïnternationaliseerd. Reizigers die terugkomen uit verre vakantieoorden kunnen het exotische vakantiegevoel in eigen land laten voortduren door te chillen in Balinese sferen, op z’n hippies à la Goa, in surfstijl of in exclusieve clubs afgekeken van Miami en Marbella. De weidsheid van strand en zee, de zilte lucht, de verkoelende wind, de zee geluiden: het heeft een bekoring waar stadsstranden en indoor-beaches alleen maar naar kunnen verwijzen. Het is veelzeggend dat alleen de suggestie van een strandsfeer al voor klandizie zorgt.

Waaruit bestaat de magie van de kust toch?

Het strand biedt avontuur. Spelen met risico’s is een element van vakantieplezier. Golven, reddingsbrigades en zwemverboden herinneren eraan dat de zee gevaarlijk kan zijn. Toch is het strand behoorlijk veilig. De associatie met de zomervakantie wordt snel gemaakt. Mensen worden blij en relaxt als ze vakantie hebben. Dus een brainstormsessie aan het strand doet je voor even geloven dat je vakantie hebt. Mensen komen vaak tot creatieve ideeën. Het ritme van de zee maakt rustig, de confrontatie met de natuur; het maakt je meer bewust van jezelf.

Een beleving

Mensen zoeken beleving, een verhaal om mee thuis te komen, over een juttocht met een gids bijvoorbeeld. De laatste jaren zijn sfeer en ambiance een grote rol gaan spelen. Je luncht of borrelt op een bijzonder strandterras met een bepaald slag mensen en de zee is vooral decor. Zo begon het, en de volgende stap was dat dit sfeertje werd overgebracht naar de stad. Met de zee als decor kun je ook best werken. Je kunt congresseren organiseren in de duinen onder het motto: verbreed je horizon. Bedrijven werken aan teambuilding door hun werknemers naar een cursus zandkastelenbouwen te sturen. En anders kun je wel met z’n allen gaan vliegeren, kiten of beachvolleyballen.

Zakelijke inspiratie

Voor de betere zakenlunch kun je ook steeds vaker op en aan het strand terecht. Kwam vroeger de gemiddelde strandtent in culinair opzicht niet verder dan een broodje bal, de laatste jaren stellen steeds meer paviljoens er een eer in om de gasten iets onalledaags voor te schotelen. De namaakstranden in de stad zijn daarbij een welkome aanvulling. Dus gezien het mooie weer dat in aantocht is en het feit dat de zomervakantie weer voor de deur staat. Ga eens met z’n allen een dagje naar het strand. Tegenwoordig hoef je er niet meer persé voor in de file te staan.