06 110 76 836 info@storievents.nl
Selecteer een pagina

Vrijdag gaat voor de 25e keer Lowlands weer van start. Het festivalseizoen is in volle gang. En het lijkt wel of er ieder jaar weer meer festivals bijkomen. Gemiddeld geven we Euro 140,- per dag uit voor een festival ( kaartje, eten, drinken, vervoer)  Dat is een behoorlijk bedrag en toch hebben we het ervoor over. Hoe komt dat toch? Waarom zijn festivals zo populair?

Festivallen is gezond

De sfeer die op muziekfestivals hangt vind je eigenlijk nergens anders. Het is (vaak) mooi weer, iedereen ziet er leuk uit, er is geweldige muziek, eten, drank en de quality time met je vrienden is onbetaalbaar. Maar nu blijkt rondhangen op een festival ook nog eens heel goed voor je te zijn, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen is gebleken dat jongvolwassenen, die naar upbeat music luisteren een gelukkiger beeld hebben van de wereld. Dit komt doordat muziek voor aanmaak van dopamine zorgt in je hersenen. En deze dopamine zorgt voor een gelukkig gevoel. Het is dus niet vreemd dat je vrolijk of zelfs helemaal gek wordt wanneer je een bekende beat hoort op een festival. Je wordt er namelijk direct gelukkiger van. Dat heerlijke moment waarop je de tonen herkent, weet wat er gaat komen en je helemaal uit je dak kunt gaan.

Lekker gek doen

Op festivals gebeuren een heleboel gekke dingen. Je ziet mensen in geweldige kleding rondlopen, er ontstaat een band door mensen die op allerlei voorwerpen staan te trommelen. Je maakt spontaan nieuwe vrienden en het kan zelfs gebeuren dat je mensen in een opblaasbaar badje ziet zitten, terwijl hun vrienden daar weer foto’s van maken. Kortom….alles kan en niks is te gek!

Iedereen is relaxt

We gaan niet alleen naar een festival voor de muziek. Een belangrijke reden om te gaan is het sociale gebeuren eromheen. We weten namelijk dat we mensen zullen ontmoeten die op ons lijken, met dezelfde interesses, dezelfde denkbeelden, dezelfde achtergrond. We voelen ons deel van dezelfde groep en daarom zijn we een stuk socialer ingesteld dan normaal. Aangezien nagenoeg iedereen met diezelfde positieve instelling naar het festival komt, wordt de sociale interactie een stuk soepeler. De drempel om iemand aan te spreken of iets voor iemand te doen is een stuk lager.
Ook speelt mee dat mensen op een festival meer ontspannen zijn dan normaal. De reden dat mensen in het dagelijks leven niet of minder sociaal tegen elkaar zijn is vaak stress of de druk om te presteren. Op een festival speelt dat allemaal geen rol.

Op de camping!

Wanneer een festival meerdere dagen duurt en je woont er niet om de hoek, dan is het wel zo makkelijk om je tentje vlakbij de festivallocatie op te zetten. Tegenwoordig heeft nagenoeg ieder meerdaags festival een campingterrein. En ook dat heeft z’n charmes:

  1. Kater weg
    Het kan best koud en klam zijn in je tentje in de Hollandse zomers, maar op de één of andere manier is je kater door het slapen in de buitenlucht de volgende ochtend wel een stuk minder. De theorie gaat dat door de extra zuurstof van het buiten slapen de gifstoffen die je door de alcohol hebt geproduceerd eerder afbreken.
  2. De camping is the place to be
    Leuk natuurlijk al die optredens en voorstellingen, maar de bijzondere en onvergetelijke momenten gebeuren negen van de tien keer toch echt op de camping. Denk aan de spontane party’s in de HEMA-winkel op Lowlands of de spontane waterpistoolgevechten op het campingterrein.
  3. Wie nog niet wil slapen
    Geen zin om te gaan slapen maar je vrienden liggen al te pitten? Dan zit je op de camping van een festival goed. Er is immers altijd wel iemand wakker die nog in is voor een biertje of afterparty.

Wat maakt een festival zo interessant?

De eerste editie van Pinkpop in 1969 had een line-up van elf bands en dat was genoeg om het festival te doen uitverkopen. Anno 2017 zien festivals er heel anders uit. Niet alleen zijn er tientallen bands, je kan ook een lesje yoga volgen, chillen in een hangmat of een nieuwe tattoo laten zetten. Een festival is een complete ervaring, een andere wereld die je binnenstapt om het dagelijkse leven even te vergeten.

De beleving van een festival is minstens zo belangrijk als de line-up en in sommige gevallen zelfs belangrijker. Zo is Lowlands al vaak uitverkocht, voordat er maar 1 artiest bekend is gemaakt. De sfeer van een festival is enorm bepalend. Uiteindelijk zorgen de organisaties achter festivals ervoor dat alles wat we belangrijk vinden aanwezig is door goed te kijken naar trends. We kiezen festivals uit op de doelgroep, die gedefinieerd wordt door de muziekstijlen en de mensen die er rondlopen, want die zijn sfeerbepalend. Daarnaast kunnen we lekker gek doen, de camping geeft je een waar vakantiegevoel, iedereen zit in een goede vibe en is aardig voor elkaar. Wat kunnen we ons nog meer wensen!?

Dus voor wie dit weekend weer lekker los gaat op Lowlands, veel plezier! En als het niet gelukt is om kaarten te kopen, niet getreurd. Er zijn nog veel meer festivals waar je de komende maanden naar toe kunt gaan. En vergeet niet, dat het heel goed voor je is.